Doorgaan naar hoofdcontent

Working nine to five

Terug aan de slag (ten laatste op 15 april 2017, enfin na Paasmaandag dus -diegene die nieuwsgierig zijn naar wat ik in het dagelijkse leven doe, kunnen hier terecht :-)) betekent opnieuw wat minder tijd om te koken en vooral wat meer georganiseer om alles klaar te krijgen ... 
Vlugge receptjes dus, dat hebben we nodig !
Eentje uit de trukendoos van Lien, één  van de twee verzorgsters van Familiehulp die hier vanaf begin januari langskwamen om de zorg voor mij op de schouders van mijn familieleden (die dit trouwens ook meer dan schitterend gedaan hebben en vele pluimen en nog veel meer verdienen !) te verlichten. 
Familiehulp is er dus niet enkel voor pas bevallen mama's of senioren, maar ook voor gezinnen waarin één van de partners zijn/haar gedeelte van de huishoudelijke taken niet meer kan opnemen, al dan niet tijdelijk. Je kan hen laten komen voor allerlei huishoudelijke taken, maar ook voor de persoonlijke verzorging. 
De bijdrage wordt berekend aan de hand van je inkomen en je krijgt een (zeer beperkt) bedrag terug van het ziekenfonds. Sommige hospitalisatieverzekeringen nemen ook deze noodzakelijke hulp ten laste, maar om hiervan zeker te zijn, check je best je polisvoorwaarden !
Hier werd vooral strijk- en kookwerk gedaan. En boodschappen ...  Ook werd er getroost, want soms zinkt de moed je in de schoenen. 
Hoe mobieler ik werd, hoe meer ik hen vergezelde op boodschappentocht en hoe meer ik mij terug 'moeide' in de keuken ... 
Lien en An, die beiden uitstekende koks zijn, deelden dan ook hun keukengeheimen tijdens hun tijd bij mij ... 
Dit maakte ik al eens klaar: Linguini met mascarpone, zalm en lenteuitjes
Wat heb je nodig voor 4 à 5 personen ?
- 400 gr Linguini (in werkelijkheid giet ik er gewoon 500 gr in, dan is er nog wat over voor de volgende dag)
- een grote pot mascarpone
- een bosje lenteuitjes
- een teentje look
-een beetje olijfolie
- 200 gr gerookte zalm
- een beetje verse bieslook 
- 2 middelgrote courgettes, om courgetti van te maken 
Grote pot nemen, water en een snuifje zou laten koken en de linguini 'all dente' koken. Dat zal ongeveer een 20-tal minuten duren (water koken + linguini beetgaar koken). In die tijd zal de saus klaar zijn: snij de lenteuitjes en de plet de look tot pulp en stoof deze aan in een diepe pan. Courgette in blokjes of courgetti snijden en meestoven...
Intussen snij je de zalm in reepjes en zet je die eventjes aan de kant
Daarna voeg je de mascarpone bij de lenteuitjes en look en laat je die op een zacht vuurtjes smelten tot je een sausje hebt. De zalm en bieslook erbij voegen, wat afkruiden met peper en zout (pas op de zalm is al zout) en klaar is kees !

Intussen zou ook de linguini klaar moeten zijn. Saus erover gieten en smullen maar ! Lien had mij aangeraden om de saus echt 'à la minute' klaar te maken, want de mascarpone heeft de neiging om terug te stollen te worden wanneer ze afkoelt ...
Geef toe: weinig 'effort', maximaal resultaat !
Smakelijk !  
Als jullie nog 'vluggertjes' hebben, geef ze maar gerust door !

*dit is geen gesponsorde post*

Reacties

  1. Ziet er lekker uit en fijn dat je terug mobiel bent!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik waggel en ga immens traag vooruit, maar het gaat vooruit, nu nog dat autorijden terug onder de knie (auwkes) krijgen

      Verwijderen
  2. Ziet er lekker uit en fijn dat je terug mobiel bent!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmmm.... ik krijg al een hongerke! :p

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een toppertje bij ons thuis : pasta koken (gaat sneller door eerst het water in de waterkoker te koken en dan op je pasta te gieten en verder koken op het vuur totdat ze klaar is), spekblokjes aanbakken, 2 courgettes gesneden in schijfjes (of halve of kwartschijfjes) erbij stoven, potje verse pesto erbij (kan je kant en klaar kopen bij oa lidl, makro,...) en dan je pasta erdoor roeren en klaar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Omg kluns dat ik ben : het belangrijkste ingrediënt gewoon vergeten te vermelden : courgette !

      Verwijderen
  5. Zonder courgettes was het ook heerlijk, niet gemist, wel extra rucola toegevoegd.
    Hier in huis hebben we tijdens de studie geleefd op de "flanspasta" van Janneke Vreugdenhil. Ik zal het eens opzoeken en hier delen.
    Succes met de knie en in het ritme komen van het werk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaaahaha ik heb m gevonden, die flanspasta van Janneke (ze noemt m zelf de "wilde pasta met chorizo en erwtjes", maar ze beschrijft in haar boek heel mooi dat het uit een creatief flans-momentje in de keuken komt dus vandaar dat wij m thuis flans-pasta noemen).

      Nodig *voor 2 personen*:
      1 eetlepel olijfolie
      100/125 gram chorizo (maar salami/gerookte spek/in currykruiden gemarineerde paddenstoelen kan ook) in dobbelsteentjes (je kan het ook weglaten en flink wat currykruiden (te koop bij Lidl) toevoegen als smaakgever)
      1 flinke sjalot (een andere ui kan ook, maar sjalot is wel heel lekker)
      1 fijngehakt rood pepertje of chili vlokken
      200 gram spaghetti
      250 gram diepvries-doperwten (of sperziebonen. Kan ook blokjes courgette of aubergine, dan wel even chorizo en ui uit de pan scheppen en de groente in dezelfde pan gaar bakken )
      35 gram roomboter
      beetje rucola, handje ofzo (of munt of peterselie of basilicum of een ander favoriet groen kruid)

      Maken:
      1 Verwarm de olie in een koekenpan en bak de chorizo in ongeveer 5 minuten uit.
      2 Voeg de ui en het pepertje toe en laat even mee fruiten.
      3 Kook ondertussen de pasta beetgaar zoals aangegeven op de verpakking.
      4 vijf minuten voor het einde van de kooktijd voeg je de bevroren erwten toe.
      5 Wacht tot het water weer kookt en kook de erwten en de pasta beetgaar.
      6 giet de pasta af maar vang een half kopje kookvocht op. Voeg dit toe aan het chorizo-mengsel en roer daar de boter door.
      7 Voeg de spaghetti toe aan het chorizo-mengsel en warm alles nog eens al omscheppend door.
      8 Meng op het laatst de rucola er door.
      Erg lekker met geraspte parmezaan of pecorino.

      Eet smakelijk (en lekker snel)!

      Verwijderen

Een reactie plaatsen

Superbenieuwd naar wat jullie ervan vinden ... Laat gerust iets achter, ik lees het met veel plezier ! Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire berichten van deze blog

Twee meisjes op het strand

Ze lezen modebladen en dragen sweaters uit stof, getekend door Eva Mouton in samenwerking met Bambiblauw.

En laat Eva Mouton nu één van de nieuwe rolmodellen zijn voor mijn tienerdochters (Check, mama, die nageltattoo's, drool drool). Ze hadden niet beter kunnen kiezen: een madam met ondernemingszin, creativiteit ten overvloede, een grote liefde voor dieren en een sprankelende dosis humor en zelfrelativering.

En neen, er scheelt niets aan jullie ogen: het zijn er inderdaad drie en ze zitten niet op het strand. De foto's zijn genomen aan de oevers van het kanaal, in de buurt.

De weersvoorspellingen (alhoewel, heeft nu toch de hele namiddag de zon geschenen, zekers) en balletrepetities stuurden de plannen om terug naar zee te gaan in de war, maar gelukkig hebben we 'water' dichtbij huis. Een deken, een doos vol aardbeien, water en we waren vertrokken ...

De stoffen zijn zalig om mee te werken en voelen zalig aan op de huid ... ideaal om aan te doen op een zon gebruind …

Wild horses

Song uit opnieuw 1987, wat blijkbaar voor mij een muzikaal topjaar was (proest).

As the sun goes down on the arizona plain
and the wind whistles by like a runaway train
hey hey hey it's a beautiful thing
well it's me and you and a flatbed truck
my heart kicking over like a whitetail buck
hey hey hey in the middle of spring

You can cut me deep
you can cut me down
you can cut me loose 
don't you know it's okay
you can kick and scream
you can slap my face
you can set my wheels on a high speed chase
hey no matter what you do

Wild horses could not drag me away from you
Wild horses could not drag me away from you

Terwijl anderen in hun pen kropen om te reageren op de stok die de voorzitster van een politieke partij in het hoenderhok gooide over de moederschapsrust en de verdeling van deze tussen moeder en vader, zat ik rustig achter mijn naaimachine om de Aster-trui te maken uit het laatste nummer van La Maison Victor in het vierde stofje van de Eva Mouton Collectie van Bambiblauw. 
Niet dat …

Rosa

De kop van het nieuwe schooljaar is er vanaf en ook de naailessen zijn terug begonnen.

Mijn eerste project uit de les, kan ik je al voorstellen: De Rosa jurk uit La Maison Victor, Editie 2, maart-april 2015.

Een gemakkelijke jurk, zowel om te maken als om te dragen.

De stof is deze uit de Maan collectie gekocht bij Mondepot. In het het echt is de stof nog mooier ! Wel opnieuw geen idee of ik de rechte kant heb gebruikt. Samen met de andere cursisten koos ik voor de kant waar de stipjes op de stof wat blauw-grijs zijn ...

De mouwen hebben een zoom van 8 cm, zodat ik ze nog eens kan omslaan.

De neklijn achteraan veranderde ik, aangezien het v-nekje achteraan een te grote halsopening zou geven.

Er zit een rits in, maar ik kan de jurk eigenlijk gewoon aan- en uitdoen boven het hoofd.

De schouder had wat mij betreft nog iets verder mogen komen.





De stof is licht en zomers (en doorzichtig), maar met een onderjurkje, taupe kousen, zwarte enkellaarsje en een zandkleurige Bernadette, heb je in …

Weather with you

Mamaaaaa .... we leren vanaf morgen over de herfst en ik heb 'herfstdingen' nodig ...

Nu wonen we wel wat landelijk, maar meer dan wat afgevallen bladeren vind je hier niet in de onmiddellijke omgeving. Dus maakten we deze namiddag een blitzbezoek aan het Drongengoed op een kleine 10 km van onze voordeur. Joke Schauvlieghe opende er vorig weekend nog een nieuw boslooppad, dat we in de komende weken wel eens zullen uittesten ...
Maar bon, eerst 'herfstdingen' dus. We vonden paddestoelen, bladeren (duh), beukenootjes en tamme kastanjes, maar we maakten ook van de gelegenheid gebruik om foto's te nemen voor de blog. 
Je zal hier de komende tijd heel wat zien passeren met de hashtag #mysisterswedding14012017, want mijn zus en haar lief trouwen en op die dag moeten we er natuurlijk allemaal piekfijn uitzien !
Ze heeft me gevraagd om de jurken van de bruidsmeisjes te maken, maar die ga ik natuurlijk niet voor de grote dag aan jullie voorstellen. Deze blijven geheim tot n…